0 tétel a kosárban

visszalépNév:Kovács Sára
Becenév:Dizna
Csillagjegy:Nyilas
Foglalkozás:Fuvolaművész, énekes
Család:
123
Rólam
      Születésemtől kezdve zenével és zenészekkel voltam körülvéve Édesapám, Kovács Ferenc „Öcsi” révén, aki nagyszerű trombitás, hegedűs, zeneszerző és énekes. Számos formációban és stílusban játszik. Közel tíz saját albuma jelent meg saját szerzeményeiből „Magony” néven. A zene mellett úgymond „polihisztorként” él és tevékenykedik, számos más művészeti és harcművészeti irányzatban. Édesapám kiskoromtól kezdve a mai napig nagy hatással van rám. Egy ennyire sokszínű ember példájára alakult eddigi zenei és művészi életem. Édesanyámat igen korán elvesztettem, így Édesapám az egyetlen példaképem.
      Iskolakezdéskor szinte kötelező volt valamilyen hangszer tanulása a családban. A fuvolát választottam. Magyarország egyik legkíválóbb zeneiskolai tanáránál - Herczegh Máriánál- tanulhattam. A muzikalitás hamar megmutatkozott, így több zeneiskolai budapesti és országos fuvolaverseny díjazottja lettem. Tizenegy évesen volt szerencsém Malajziában élő családtagjaimhoz kiutazni, ahol Magyarország egyik legtehetségesebb fuvolaművészének - Sebők Erikának - aki ma már a Budapesti Fesztivál Zenekar első fuvolása - mutathattam meg tudásom. (Szerencsémre a Zeneakadémián mester szakon később nála tanulhattam majd diplomázhattam.) Később nem volt kérdés, hogy zenei pályán folytatom tanulmányaimat, így felvételiztem a Bartók Béla Konzervatóriumba. Itt öt évig tanultam három fantasztikus fuvolaművésznél, Szimicsevics Juditnál, Fábián Tímeánál és Illés Eszternél. Kamasz éveim alatt édesapám rendszeresen ösztönzött, hogy próbáljak improvizálni, de úgy éreztem, még nem vagyok elég érett hozzá. Nem nagyon mertem kipróbálni, mert azt gondoltam nem lenne elég jó, amit játszom. Később kiderült számomra, hogy ez nem erről szól. Tanulmányaimat a Miskolci Egyetem Zeneművészeti karán folytattam, olyan fuvolaművészek tanítványaként, akik Magyarország legjobb szimfonikus zenekarainál játszottak első fuvola posztot. ők Oross Veronika és Móré Irén. Miskolcon egy lényegesen más életet éltem, mint azelőtt. Új emberekkel és ezáltal új ismeretekkel, zenei irányzatokkal és stílusokkal is megismerkedtem. Érdeklődésem az improvizáció iránt rohamosan nőtt. Új baráti társaságaimmal többször volt rá példa, hogy akár egy albérletben, a kollégiumban, vagy este az iskola épületében összeültünk és közösen zenéltünk. Semmi sem volt „ciki”, senki sem volt „béna”, bármit játszhattunk, ami éppen kikívánkozott. A zenének és zenélésnek eme felfogása teljesen megváltoztatta az addig kialakult képemet a közös zenélésről és alkotásról, számomra az improviáció egy éppen abban a pillanatban létrejövő alkotás, zeneírás lett.
      Miskolcon megszereztem Alapképzésen a diplomámat, majd sikeres felvételit tettem Mesterképzésre a Liszt Ferenc Zeneakadémiára, Budapestre. Tanáraim Oross Veronika és Sebők Erika voltak. Ez alatt a kétéves képzés alatt - a miskolci tapasztalatok hatására - egy úgymond „szakmai válságon” estem át. Rájöttem, hogy sokkal többféle zenei irányzattal szeretnék foglalkozni, mint amit az iskolákban tanítanak. Eljártam a jazz tanszakosok improvizációs óráira, valamint ismerőseim hatására közös sámándobolásokon és ősmagyar tanítások alapján létrejött spirituális összejöveteleken is részt vettem (gőzkunyhó, asszonyképző, transztánc, transzlégzés, sámándob készítés, stb..) ahol még újabb és újabb inspirációk értek. 2015-ben Mester diplomakoncertemen a szokásos klasszikus művek mellett Ravi Shankar egyik rágáját is előadtam.
      Diplomaszerzésem után úgy éreztem, azt az utat fogom járni zeneileg, amit az élet ad. Eleinte kaptam kisegítői lehetőségeket klasszikus zenekarokban (pl: Liszt Ferenc Kamarazenekar, Miskolci Szimfonikusok), turnékon, valamint a mai napig rendszeres kisegítője vagyok a Budapesti Operettszínháznak. 2017 szeptemberéig zeneiskolában tanítottam klasszikus fuvolát. Ma már magántanítványaim vannak, akiknek a fuvola mellett a zeneelméletet is oktatom, valamint néhányan csak a szolfézs megtanulásáért is járnak hozzám. A klasszikus zenei „haknik” egy idő után kikoptak az életemből. Egyre többet foglalkoztam más hangszerekkel (didgeridoo, dobok, indiai fuvolák, kínai fuvolák, kalimba, melodika) és az énekléssel. Barátaimmal megalapítottuk az Anahata Soundhealing projekt-et, mellyel havi rendszerességgel hétcsakra tisztító meditációt tartottunk egy éven át. 2015 telén kerültem a Tompox zenekarba egy fuvolista barátnőm jóvoltából. A Tompox szintén egy újabb inspiráció és a zenei világ egy másik szegletének kitágulása volt számomra sok stílusbeli kihívással. Ebben a zenekarban rendkívül sokat tanulok a zenésztársaimtól a jazz és rock műfaj összeolvadásában, sok lehetőséget kapok az improvizálásra.
      Megtiszteltetésnek érzem, hogy ilyen tapasztalt művészekkel lehetek egy színpadon. Pócs Tamásnak köszönhetően 2016 tavaszától a Napoleon Boulevard tagja lettem fuvolásként és vokálosként. 2016 őszétől a Magyar Vista Social Klub énekesnője is vagyok, ahol magyar népdalokat dolgozunk fel különböző stílusokkal ötvözve. A magyar népdalfeldolgozás Édesapám népies stílusú játéka és népdalszeretete miatt már kiskorom óta foglalkoztat. Talán a magyar népdalok bárminemű feldolgozása áll hozzám a legközelebb. Nagy örömömre 2017-től énekese lehetek a Dawhy zenekarnak, ahol szintén népdalokat vegyítünk számos érdekes stílussal pl. balkánzene, rock-metal, ska. 2017 ősze óta vagyok a Samsara Boulevard spirituális mantrazenekar oszlopos tagja, ahol igen sokféle kultúra hangszereit szólaltatom meg a fuvola és az éneklés mellett.
      Ezeken kívül több formációban is megfordultam. Barátaimmal alkalmanként táncmeditációt tartottunk Tenalach Táncutazás néven. Több, mint öt éven át hetente egyszer improvizáltam kortárs táncosokkal a Willany Leó nevű formációban. Négy éven át havi rendszerességgel tagja és zeneszerzője voltam a Felhőcirkusz nevű interaktiv gyermekprodukciót működtető Juhász Kata Társulatnak. Több, mint két éve zenélek együtt Dóka Attila dalszerző, gitáros és énekessel a Dóka Attila Akusztikban.
Nagy öröm volt számomra, hogy a Tompox új lemezének megszületésében részt vehettem, illetve éneklésre is kaptam lehetőséget az egyik dalban.
Találkozunk a következő Tompox koncerten.
Zenekaraim
2015-2016Katicabogárka Csapat
2016-2018Napoleon Boulevard
2016-Magyar Vista Social Klub
2016-Dawhy
2017-Samsara Boulevard
2017-DAA
2017-2018Earth Jam
2017-Blue Planet Retreat
2018All out
2019-Ninti
2019-Kistehén Zenekar
2019-Godoo
2015-Tompox
Hobbi
Kézművesség, nemezelés, horgolás, kötés, festés, jóga.
Hangszereim
Fuvolák
Yamaha 271
Sankyo silver 67362


ÁSZF          Adatvédelem          Oldaltérkép          Vásárlói tájékoztató          Szállítási feltételek          Impresszum          Gyakran Ismételt Kérdések


Copyright © TOMPOX. Minden jog fenntartva.         Email: tompox.zenekar@gmail.com